Architecturever

news and magazine

Full-Width Version (true/false)

Breaking

Monday, 16 September 2019

Publicis India Office Mumbai By Shiraz Jamali Architects

Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

  • Architects                     :Shiraz Jamali Architects
  • Location                       :Publicis India, The big apple 28, Dr. E. Borges Road, Opp. Dr.                                                                    Shirodkar High School, Next to Global Hospital, Parel,                                                                               Mumbai – 400012, India
  • Category                      :Offices Interiors Design Team Shiraz Jamali
  • Architects                    :Ar.Shiraz Jamali, Ar.Mammen Paul, Ar.Aliya Jumabhoy.
  • Founding Architect     : Ar.Shiraz Jamali
  • Photographs               :Suleiman Merchant
Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

Text description provided by the architects. The old office of Publicis was located at the Todi Mills compound in Lower Parel. They occupied four floors of a commercial office building with each floor dedicated to one company of the Publicis Groupe. The design of the office was very formal, uninspiring and did not represent the kind of company they are nor the kind of outstanding work they do. Spaces packed with work stations and large partitions without any break-out spaces or discussion areas did not seem conducive for collaboration and teamwork. Working areas were dark as the cabins were built along the east and west window sides of the building which blocked all the natural light.

Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

The new space is a Ground plus one stand-alone structure of 20,000 sqft. With an 8,000 sqft. Terrace garden. It is a glass box with an all-metal structure oriented on a north-south axis having maximum glazing along it's east and west facades. Capped with a large glass roof over its atrium, flooding it with natural light making for a bright and airy space to work in. Work stations of the various companies under the Publicis Groupe make up most of the floor area with strategically placed desks for team leaders, centrally located meeting rooms and break-out areas designed to maximize interaction between the various companies, making for a vibrant and lively work environment.
Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

The prime focus for the design was to stay away from a very commercial and formal office design. We did this by eliminating all the frills of false ceiling and cladding, instead of showcasing the raw steel structure and rough limestone slabs with all it's imperfections and blemishes intact, a telltale sign of its age and past life. Using high contrast black and white tiles to demarcate the spine of the space along with bright pastel shades, colorful break out spaces and custom-built workstations inspired from farmhouse tables create a space that is warm and engaging, effortless and inspiring. A home away from home for many, where creativity can be nurtured and cultured through collaboration and shared experiences.

Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

The client brief was very simple they wanted a fun and vibrant space that encouraged collaboration and teamwork with dedicated seating for 350 employees. The rest was completely up to us, making it a very important project for the practice as it gave us an opportunity to express our architectural values and identity. With an open brief like this, we had the chance to let the unique features of the space dictate the design direction.

Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

Breaking boundaries and creating our idea of a new age office.
An 8,000 sqft. Terrace garden provides a perfect time out space for employees giving them a chance to escape the indoors and air-conditioning for a breath of fresh air, to work out, practice yoga or simply kick around a ball. The terrace garden is equipped with a community table for people to eat lunch at or to host parties.

Shiraz Jamali Architects                                                                                                                        Suleiman Merchant

Most of the materials were locally sourced and manufactured by Indian companies. The lighting was hand-selected from local distributors, for a homey feel we selected the fabric lamps from Fab India. All the floor tiles were sourced from our regular local vendor who supports Indian companies around the country. High-quality wallpaper was imported from Belgium and the custom printed rainforest-themed wallpaper was printed by Marshalls Wallcoverings.

Shiraz Jamali Architects
Shiraz Jamali Architects



No comments:

Post a Comment